Türk kahvesinin faydaları nelerdir?


İstanbul’da ilk kahvehane 1552 yılında açılmıştır, yani Kanuni Sultan Süleyman zamanına denk gelmektedir. Kahvenin 40 yıl hatırı vardır denir, kahve sohbete kapı aralar. Sade orta ya da şekerli, türk kahvesi hem lezzetli hem de tam bir şifa kaynağı. Türk kahvesi zihin açıyor. Geleneksel Türk kahvesinin faydaları saymakla bitmiyor, ömrü uzatıyor, kalbe iyi geliyor, kolestrolü düşürüyor ayrıca enerji veren Türk kahvesi yağ yakımına da faydalı oluyor.

Kahve en çok Brezilya’da yetişir
  • Türk kahvesinin en güzel özelliği ise ömrü uzatması,
  • Türk kahvesinin içerisinde kafein sinir sistemini uyandırıp zihinsel aktiviteyi güçlendiriyor.
  • Kilo almayı ve mide ekşimelerini önlüyor.
  • Türk kahvesi keyif verir ve içerken aynı zamanda yorgunluğu atabiliriz, aynı zamanda astım hastalığı tehlikesinden de koruyor.
  • Günde iki fincan kahvenin kolon kanseri riskini, kalın bağırsak kanseri riskini yüzde 25, safra kesesinde taş riskini yüze 45 azalttığını gösteriyor.
  • Yapılan araştırmalar günde 6 fincan kahve içen 55 yaşındaki bir kişinin düşünme potansiyelinin içmeyenlere oranla 6 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.
  • Ayrıca kahve içenlerde içmeyenlere nazaran daha az diş çürüğünün olması, bir başka dikkat çekici araştırma sonucu.
  • Sindirimi kolaylaştıran ve antioksidan içeren Türk kahvesi sayesinde bağırsak kanserinden korunuruz.
  • Mide bulantısından kurtulmak için Türk kahvesine birkaç damla limon suyu ekleyip içmek iyi gelmektedir.
  • Siroz hastalığı riskini yarı yarıya düşürür.
  • Nefesi açar.
  • Kemikleri güçlendirir, ancak yaşlıların fazla tüketmesi sakıncalı.
  • Tip 2 diyabeti ve Parkinson hastalığından korur.

Kahve içtikten sonra organizmada ani değişiklikler oluyor. Tüm vücut ani bir enerji akımı ile doluyor. Bu enerji çocuklarda 3, yetişkinlerde ise 5 – 7 saat sonra azalmaya başlıyor. Tüm bu olumlu yönlerine rağmen kahveyi çok fazla tüketmemekte fayda var. Çünkü aşırı kahve tüketimi sürekli bir uykusuzluğa ve mide rahatsızlıklarına neden oluyor. Ayrıca aşırı tüketim yüksek tansiyona da sebep olabilir.

Cafelerde satılan 131 içeceği inceleyen bilim adamları hepsinde aşırı miktarda şeker olduğu kanaatine vardı. Bu içeceklerin arasında latte gibi kahvelerde bulunuyor. Sıcak çikolatada ise durum daha da vahim. Bir sıcak çikolatada 15 kaşığa denk gelecek kadar şeker var.

Kahve kanserden koruyor

Kahve kanser ile mücadelede bizim dostkumuzdur. Amerikan kanser araştırmaları derneğinin tıp dergisinde kahve tüketimi kanser ilişkisi araştırma sonucuna yer verildi. Araştırma soncunda kahvenin bazı kanser türlerini önlediği belirlendi. Bunların başında kolon ve rektüm kanseri geliyor.

 

Kanserin pek çok tipine iyi gelen kanser, karaciğer kanseri, rahim kanserine de iyi gelmektedir. 5.145 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre; kahvenin kafein miktarı, hazırlanma şekli, genetik eğilimler de dikkate alındı. İçenler ile içmeyenler arasında yapılan kıyaslamaya göre içenlerde kanser riski daha az görüldü.

Kahvenin bazı bileşenleri, kolon ve rektüm kanserlerine karşı koruyucu özelliği sahip olduğu daha önce de ileri sürülmüştür. Bu bileşenlerin bağırsakta antioksidan etki yaptığı ve bağırsak fonksiyonlarına yardım ettiği düşünülüyor.

Kahvenin günde 2 bardak içilmesi öneriliyor.

   

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili