Ananasın Faydaları Nelerdir?


Ananas nedir?

Ülkemizde daha çok son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan ve gün geçtikçe popülaritesi artan meyvelerden biri de ananastır. Dış tarafı dikenli ve koyu renk olan, tepesinde yeşil yaprakları bulunan ve içi altın rengine dönük sarının tonları olan bu meyve, bilindik ortalama meyvelerden daha büyük ve daha garip yapıdadır. Tropikal bir meyve olan ananas, yurtdışından da her dönem getirilmesinden dolayı yılın her mevsiminde marketlerde ve meyve satılan daha başka alanlarda bulunabilmektedir. Tadının güzelliği dışında sağlık için pek çok yararı olmasından da dolayı en çok tüketilen meyvelerden biri haline gelen ananasın içeriğinde pek çok besin değeri ve yararlı vitamin bulunmaktadır.

En önemli özelliği, sadece kendi içeriğinde bulunan bir takım enzimler sayesinde insan metabolizmasında sindirim işlemlerini hızlandırarak kolaylaştırarak yağ yakım sürecinde oldukça etkili bir ürün olmasıdır. Kilo verdirmeye yönelik diyet programlarında ananas meyvesine sık sık yer verilmesinin nedeni tamamen budur. Bunun dışında içerdiği C vitamini ve A vitaminiyle hem vücudun direncini arttırıp daha sağlıklı bir yapıda kalabilmesini, hem de özellikle içerisindeki C vitamininin sayesinde tırnak sağlığının, cilt sağlığının ve saç sağlığının korunabilmesini sağlayabilmektedir. Tırnaklar, cilt ve saç sağlığı için kullanılan besleyici ürünlerin içeriğinde de ananasın yer alması bunun en büyük örneğidir.

Kalsiyum ve potasyum gibi önemli enzimleri de içeren ananas, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu çoğu enzimi bizlere sunabilen çok faydalı bir yiyecektir. Bunların haricinde ananasın son derece etkili olacak boyutta besin lifi içermesi, ananasla beslenen kişinin kabızlık sorunlarıyla çok nadir karşılaşmasına vesile olmaktadır.

Ananasın faydaları, ananas (ananas comosus) sıcak iklimlerde yetişen, anavatanı Güney Amerika olan ve meyvesi bulunan bir bitkidir. Ananasgiller familyasından bitkinin hoş kokulu ve lezzetli olan iri bir meyvesi bulunmaktadır. Meyvenin görünümü iri bir çam kozalağını andırmaktadır. Fildişi Sahili, Malezya, Tayland, Gana, Costa Rica gibi tropikal iklimlerin olduğu bölgelerde yetişir.

ananas

Tüketimi taze meyve olarak, meyve suyu olarak, yemeklerde ve salatalarda kullanılabilir, dekoratif amaçlı olarak tercih edilebilir. Vücudun sağlığı için çeşitli vitaminler ve mineraller içermektedir. Meyveyi buzdolabında saklamak uygundur. Çok yıllık olan bitki daha çok humuslu toprakları sever. Bol suyu seven ananas, yaklaşık olarak 4 yıl boyunca meyve verir. Bu süreden sonra yeniden dikilmelidir.

Ananas alırken geniş ve taze olmasına dikkat edilmelidir. Yaprakları yeşil ve taze olmalı, dış yüzeyi canlı görünümde olmalıdır. Meyvenin kokusu olması da tazeliğin bir belirtisidir. Ne kadar geniş yapıda olursa, yenilebilir yerleri o kadar fazla olur. Meyveler olgunlaştıktan sonra toplandığından, hiç bekletilmeden tüketilmesi tavsiye edilir. İyice olgunlaşan ananas bıçak yardımıyla rahatlıkla soyulabilir.

Ananasın faydaları nelerdir?

  • Ananas sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Besinlerin sindirilmesinde oldukça etkisi vardır. Özellikle ağır yemeklerin, kırmızı etin kolayca sindirilmesini sağlar.
  • Mide ve bağırsak hareketlerinin düzene sokulmasında ve hareketlerin düzenlenmesinde etkilidir.
  • İçeriğinde yüksek oranda B ve C vitamini olduğundan, cildin güzelleşmesini ve yenilenmesini sağlar. Bu etki tırnaklarda ve saçlarda da aynı şekilde görülür.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiren ananas, hastalıklardan korunmada etkilidir.
  • İnsanlarda günlük yaşamdaki stresin azaltılmasını sağlar.
  • Vücutta yağ oranının düşürülmesinde etkilidir. Bu nedenle zayıflamak isteyenlere tavsiye edilir.
  • İdrar söktürücü özelliği olması sayesinde, vücutta olan toksinlerin atılmasını sağlar.
  • Yüksek tansiyonu olan kişilerde, tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur.
  • Düzenli olarak tüketildiğinde, kemik ve eklem kireçlenmesine karşı etkilidir.
  • Koroner kalp hastalıklarının önlenmesinde yardımcıdır.
  • Üst solunum yolu hastalıklarını önleyici etkisi vardır.
  • Vücutta ödem meydana gelmesini önler.
  • Yaraların iyileşmesinde etkilidir.
  • Yapılan araştırmalarda içeriğinde bulunan bromelain enzimi sayesinde, kanser oluşumunu önlediği belirlenmiştir.

Kemik sağlığı: Ananasın içeriğinde bol miktarda bakır minerali, manganez minerali, kalsiyum ve çinko minerali bulunmaktadır. Bu saydığımız mineraller kemiklerin sağlıklı bir yapıda olması adına en önemli minerallerdir bu yüzden ananas kemik sağlığı için çok önemli bir meyvedir. Ayrıca bu faydası sayesinde, kemiklerin aralarında boşluklar oluşmasına sebep olan osteoporoz isimli hastalığın tedavisinde de bol bol tüketilmesi önerilmektedir.

Bromelain: Ananasın içerisinde, genelde diğer gıdalardan alınarak vücuda giren proteinleri sindirme işlemi için kullanılan enzimlerin karışımından meydana gelmiş enzime “bromelain” denir. Bromelain sayesinde vücuttaki su birikimi yüzünden oluşabilecek şişliklerin önüne geçilir ve fazlalık olan su vücuttan dışarıya atılır. Bunun dışında gut hastalığı olan bir kişi ananas tükettiği takdirde hastalığın belli başlı belirtilerinin görülme sıklığı azalıyor, eklem iltihaplarını ve diğer iltihaplı hastalıkları hafifleterek ağrılarını azaltıyor ve vücuttaki sindirim işleminin gerçekleştirilme işlemini hızlandırıyor.

ananas

Serbest radikallerin yok edilmesi: Meyveler içerisinde en zengin antioksidan kaynağına sahip olan meyvelerden biridir. Bu antioksidan etkisi sayesinde vücutta dolaşan bu zararlı radikallerin yok edilme sürecini hızlandırır ve aynı zamanda hücrelerin kendilerini yenileme sürecine de katkıda bulunur.

Sindirim sistemi sağlığı : Ananas içerisindeki protein mayasından dolayı vücuda alınan diğer yiyeceklerdeki proteinleri ayrıştırabilmektedir. Bu etkisinden ötürü de doğruca sindirim sistemini güçlendirir ve hızlandırır, öte yandan midenin daha rahat koşullarda çalışmasını sağlar. Ayrıca bu protein mayasının insan vücudu ateşlendiğinde ya da nezle durumu ortaya çıktığında hemen hastalığa etki ederek tedavi edebildiği keşfedilmiştir. Bu yüzden son yıllarda özellikle nezle olan ya da ateşlenen kişilere ananas suyu takviye besin olarak verilmektedir.

Tansiyon: Normal şartlarda bireylerin günlük almaları gereken potasyum miktarı 4700 mg.’dır. 1 adet ananasta 986 mg. potasyum bulunur. Günlük yeterli miktarda alınan potasyum da vücuttaki kan basıncını düşürerek tansiyonun dengeli bir yapıda olmasını sağlamaktadır. Bu yüzden ananas, tansiyonun dengede kalabilmesine de yardımcı olabilmektedir.

Makula dejenerasyonu (Sarı nokta hastalığı): Makula dejenerasyonu denilen hastalık, esas olarak bir göz hastalığı problemidir. Genel olarak ortaya çıkış nedeni yaşlanma ve sigara kullanımı olmaktadır. Ananasın içeriğinde bulunan yüksek miktarlardaki beta karoten ise bu makula dejenerasyonu hastalığının düzeltilmesine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.

Bronşit hastalığı : Zengin içeriğinde pek çok vitamin ve mineral yer alan ananas, bir başka içerik olan anti-inflamatuara da sahiptir ve bu özelliği sebebiyle bronşit hastalıklarından meydana gelebilecek durumları ve iltihaplanmaları yok edebilmektedir.

Ananas bitkisel tedavi amacıyla tüketilecekse, mutlaka ölçülü alınmalıdır. Bu nedenle bir uzmandan destek alınması gerekir. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler ananas tüketmemelidir. Ülkemizde bol miktarda bulunan bu şifalı meyvenin, gerektiği kadar tüketilmesi gerekir.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.