Buzdolabının İcadı ve Tarihçesi


Bugün buzdolabı, aile ve mutfak sosyolojisi çalışanların en önemli  okuma alanlarından biridir. Mutfağın en kallavi köşesi ona ayrılır. Büyüklüğü ailenin yapısını anlamada, içinin zenginliği hem ailenin gelir seviyesini hem de mutfağın ailenin hayatında yerini belirlemede önemlibir kılavuz hükmündedir.

Buzdolabı
Buzdolabı

Bugün her ne kadar büyük gövdesi ile  hayatımızın tam ortasında bir yere oturmuş olsa da, buzdolabı olmadan önce de bir yaşam süregelmişti. Zira yiyeceklerin uzun süre saklanabilmesi için bugünkü anlamda olmasa da bir soğutma sistemi kullanılıyordu. Eski Ankara Valilerinden Abidin Paşa ev yapılacak yerin saptanması için çeşitli yerlere et asılarak çürüme sürelerinin gözlemlenmesi yöntemini uyguluyordu. Kilerlerdeki havalandırma tertibatı, avlulardaki kuyular, evler ve ticarethanelere dağdan getirilen veya yeraltı mahzenlerinde biriktirilen kar ve buzun satılması uygulanan çeşitli soğutma yöntemlerindendir.

1748 yılında William Cullen  buzdolabını icat etti. Fakat ticari amaçla ilk soğutma sistemi ABD’de Alexander C. Twinning tarafından üretildi. Buzdolabı 1910 yılında evlere ve iş yerlerine girmeye başlasa da teknolojisi 1920’lerden 1960’lara kadar gelişmeye devam etti. Türkiye’ye 1930’lu yıllarda girdi. Döviz pahalı olduğundan o dönemde frijitor denilen buzdolabı ithalat talebi karşılamaya yetmiyordu. İlk yerli üretim 1958’de başladı.


E-posta hesabınız yayımlanmayacak.