Çay neden yetiştirilirken yeşil, market ve bakkallarda satılırken siyahtır?


Çay üretimi pek çok aşamadan oluşur. Çay yapraklarının toplanması, soldurulması, kıvrılması, oksidasyonu, kurutulması, sınıflandırılması ve ambalajlanması gibi. Bu aşamalardan biri olan kıvrılma aşamasında, henüz yeşil olan çay yapraklarındaki hücrelerde bulunan polifenol adı verilen bileşikler açığa çıkar. Kıvrılma aşamasından sonra sıra oksidasyon aşamasına gelir.

Oksidasyon sırasında polifenoller oksijenle tepkimeye girer. Bu tepkime sonucunda theaflavin ve thearubigin adı verilen bileşikler ortaya çıkar. Bu bileşiklerden kırmızı kahverengi arası bir renkte olan thearubigin çaya rengini verir. Bu nedenle oksidasyon aşamasından sonra çay koyu bir renk alır.


E-posta hesabınız yayımlanmayacak.