Çaydanlık Parlatmanın Püf Noktaları


En sık kullanılan mutfak gereçlerinden birisi çaydanlıktır. Çay demlerken kullanılan çeşme suyu, çaydanlıkların zamanla parlaklıklarını kaybedip matlaşmalarına neden olabilir. Sudaki kireç ve diğer minerallerden kaynaklanan bu durumun giderilerek çaydanlıkların tekrar eski parlaklıklarına kavuşabilmeleri içinse bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir.

Çaydanlık Parlatmanın Püf Noktaları

Çaydanlık
Çaydanlık
  • Birçok yüzeyin temizlenmesinde ve parlatılmasında etkili olan sirke, çaydanlıkların parlatılması için de kullanılır. Bunun için yumuşak bir bez ya da bulaşık süngeri hafifçe ısıtılan sirke ile ıslatılır ve çaydanlık ovularak temizlenir. Eğer bu şekilde temizlenen çaydanlık yeterince parlamıyorsa bu durumda parlatıcı etkisinin artırılması için temizlikte kullanılacak sirkenin içine bir miktar tuz ilave edilerek çözdürülebilir.
  • Çaydanlıkların parlatılmasında sirke birçok temizlik uygulamasındaki vazgeçilmez partneri karbonatla da kullanılabilir. Bunun için 1 su bardağı kadar sirkenin içerisine 1 yemek kaşığı karbonat koyulması yeterlidir. Sirke ve karbonat iyice karıştırıldıktan sonra bu karışım yumuşak bir sünger yardımıyla çaydanlık temizliğinde kullanılabilir.
  • Limon tuzu da çaydanlıkların parlatılmasında etkilidir. Temizlik suyunun içerisine birkaç tatlı kaşığı sitrik asit koyularak çaydanlıkların bu su ile silinmesi sonucunda parlak çaydanlıklara kolaylıkla kavuşulabilir.
  • Sirke ve limon tuzunda olduğu gibi asit içeriğine sahip olan limon ve elma meyvelerinin kabukları da çaydanlıkların parlatılmasında etkili olur. Bunun için taze soyulmuş limon ya da elma kabuklarının iç yüzeyleri ile çaydanlıkların ovularak temizlenmesi ve ardından normal şekilde yıkanarak silinmesi yeterlidir.
  • Çaydanlığın iç yüzeyinin parlatılmasında sirkenin çaydanlık içine koyularak bir gece bekletilmesi daha etkilidir. Aynı şekilde çaydanlıktaki suya limon tuzu ilave edildikten sonra suyun kaynatılması da çaydanlıkların iç yüzeylerin parlatılmasında çok daha etkili olur. Bu işlemlerde çaydanlık içinde bekletilen sirke ya da limon tuzu-su karışımı atılmamalı ve çaydanlığın temizlenmesinde kullanılmalıdır.
  • Piyasada satılan çelik temizleyici ve parlatıcı kimyasallar da çelik çaydanlıkların parlatılmasında kullanılabilir. Bu ürünler pamuk ya da yumuşak bir bez üzerine alınarak kullanılır ve çaydanlık yüzeyinde dairesel hareketlerle uygulanır.

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.