Asya Kıtası’nın güneydoğusunda ortaya çıkan Çin uygarlığının oluşmasında Çin kültürünün yanında Türk, Moğol ve Tibet kültürleri de etkili olmuştur.
Tarih boyunca çeşitli hanedanlar tarafından yönetilen Çin, MÖ III. yüzyıldan itibaren siyasi birliğini tamamlayıp güçlü bir imparatorluk haline gelmiştir.
Çin ordusu başlangıçta yaya ve arabalı askerlerden oluşuyordu. Zamanla Türklerin etkisi ile atlı birlikler de kurulmuştur. Bu durum Türklerin ÇinIileri askeri açıdan etkilediğini gösterir.
Çin halkı yaşayış ve hukukiarı birbirinden farklı sınıflara ayrılmıştır.
Çin’de de Hindistan’da olduğu gibi çok tanrılı bir din anlayışı benimsenmiştir. En yaygın dinler Konfüçyüsçülük, Taoizm ve Budizm’dir.
Çin’de ekonomi büyük ölçüde tarıma dayalıdır. Tarımın yanında iplik, ipek, porselen ve kumaş üretimi de yapılmıştır. Bu ürünler ipek Yolu aracılığıyla Avrupa’ya kadar satılmıştır.
Çin’de resim, kumaş işleme, porselen imalatı, heykeleilik, çinicilik gibi zanaat ve sanat dalları gelişmiştir. Budizm, resim ve heykeleiliğin gelişiminde etkili olmuştur. Bu durum inançların toplumların sanat anlayışları üzerinde etkili olduğunu gösterir.
Çinliler, mürekkep, kağıt, barut, pusu la ve matba gibi birçok gelişmeye öncülük etmiştir. Bu durum Çinlilerin dünya kültürünün gelişmesine katkıda bulunduğunu gösterir.
Çin Şeddi ve Budist tapınakları Çin mimarisinin en güzel örnekleridir. Bu durum Çin mimarisinin askerı ve dini yapılar yönünden geliştiğini gösterir.
0 Comments