Çipura Nasıl Avlanır?


Türkiye’de Ege ve Akdeniz kıyılarında mevsimine göre bolca bulunan çipura, gezici bir balıktır. Balıkçılar tarafından yakalanması uğraş gerektiren bir türdür.

Çipura balıkları, balıkçılar arasında geçit diye tabir edilen eylül ve ekim aylarında Türkiye’ye giriş yapıp yumurta bırakırlar ve yaz aylarında kıyalara yaklaşırlar. Sonbahara doğru yavaş yavaş derinlere doğru ilerlemeye başlarlar. Çipuranın avlanması için en uygun aylar mayıs ve kasım aylarıdır. Av mevsimi geldiğinde öncelikle hangi bölgede çipuranın yoğun olduğu tespit edilmelidir.

Çipura
Çipura

Çipura avlamak için seçilecek avlak yeri, taşlık ve kırmalık yerler olmalıdır. Bu balık türü kırmalık diye tabir edilen yerlerde yemlenir. Çünkü buralar doğal yemlerin bulunduğu yerlerdir. En iyi çupralar genellikle sabah suyunda avlanır. Güneş tepeye yükseldikçe derinlere inerler ve akşamları kıyılara fazla yanaşmazlar. Geceleri de olta 80-90 metre uzağa atılmalıdır ki hem yem harami balıklardan korunsun hem de çipuranın iri olanları oltaya gelsin. Avlanılacak yerin tepeden görülme ihtimali varsa kontrol edilmesinde fayda vardır. Fazla otluk yerlerde olta otlara takılacağından balık yakalamak mümkün olmayacaktır.

Denizin ortasındaki küçük adacıkların çevreleri çipuralar için en uygun yerlerdir. Bu çevrelerde genellikle 200-300 gram ağırlığında olan kaba lidaki denilen çipura türleri bulunur. Bu nedenle hazırlanacak olan oltalarda fazla iri iğne ve kalın misinalar tercih edilmemelidir. Avcı olta takımı kullanılması avantaj sağlar. Eğer avlak yer sığ ve akıntılı ise zoka kullanılmalıdır.

Çipura herşeyi tüketir. Fakat yumuşak bir yem seçilirken olta derinlere inmeden yem havada başka balıklar tarafından kapılabilir. Sert kabuklu yemler tercih etmek daha doğru olacaktır. En uygun yem ise, mamundur. Diğer alternatifler ise kum yengeçleri ve madyalardır. Kısa saplı bir iğne tercih ederek yem ile iğne iyice saklanmalıdır.

Çipura, yemi öncelikle kontrol eder. Eğer yem yumuşaksa emme hareketleri yapar. Bu esnada olta başındaki kişi, yemi küçük bir balık tırtıklıyormuş hissine kapılabilir. Bu nedenle olta kıpırdatmadan bekletilmelidir. Balık yemi yemeye başladığında, darbeli ve sert şekilde 2-3 vuruş yapılmalıdır. Sonra balık oltayı ileri doğru çektirdiğinde son darbeli vuruşu yapılmalıdır. Balık yakalandığındaysa geriye balığın hareketlerine göre oltayı kullanma kısmı kalmıştır. Burada makara hızlı bir şekilde dolanmamalıdır. Sara bıraka çekilir. Balık tutarken en önemli noktalardan biri sessizliktir. Bir balığı avlarken diğerlerini kaçırmamak gerekir.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.