Dondurma hakkında bilgi, dondurmanın tarihi


Çin’de İÖ 2000 yılından beri aşırı pişirilmiş pirinçle baharat ve sütün karla karıştırıldığı bir zengin yemeği vardı. 13. yüzyıla gelindiğinde meyve sularıyla karıştırılan kar Pekin sokaklarında satılan bir tatlı haline haline gelmişti.

14- yüzyılda İtalya’da, yeraltı mahzenlerinde saklanan karların kullanılmasıyla yapılan meyveli buz zengin yemeğiydi ve Çin’e giden Marko Polo ile tatlıcı Bernardo Buontalenti’nin getirdiği bir yenilik olarak kabul ediliyordu.

Catherine de Medici 1533’de geleceğin Fransa kralı II. Henri’yle bir ay süren düğününde buzlu tatlılarıyla sükse yaptı ve onları Fransa ve Avrupa aristokrasisine tanıttı.

1560’larda İspanyol fizikçi Blasius Villafranca Roma’da kar ve buza güherçile katıldığında sıvının donma noktasına çok çabuk ulaşıldığını keşfetti. İtalya’da tatlıcılar katı dondurma üretmeye başladılar ve Fransa ve İngiltere’de dondurmacılık İtalyanlara özgü bir meslek olarak yayıldı.

 

Evliya Çelebi Tire’de vişne hoşafının dondurmayla yenildiğini anlatır. Fast-food dükkânlarının milk-shake diye sattıkları da özünde güney illerinin karlanbaç’ıdır.

dondurma
Dondurma

Dondurma külâhı bilindiği kadarıyla ilk kez 1904 St. Louis Dünya Fua- rı’nda ortaya çıktı. Hikâyeye göre kâğıt tabağı biten dondurmacı, komşusu Şamlı satıcıdan gözleme alarak dondurmaları onlara koyup satmaya başlamış ve külâhlı dondurma fuarın gözdesi olmuştur. 1912’ye kadar elle yapılan külahlar, bu tarihten sonra külah makinesinde üretilmeye başlandı.

Tabakla yenilen dondurmanın seyyar arabalarda külâhla satılması herhalde bundan sonra başladı. Fakat önce pastanelerde, sonra yalnızca dondurma satmak için açılan dükkânlardaki çeşitler ve nihayet diyet ürünleri seyyar satıcılara rekabet şansı bırakmadı. 1994 yılında vanilya-çilek, vanilya-çikolata çeşitleriyle piyasaya giren Algida bakkallara yaptığı dağıtımla başarı kazandı.

   

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.