Ehliyet Alma Süreci Nasıl İşler?

Sürücü belgesi , kişilerin araç kullanmalarına yetki veren bir kart türüdür. Sürücü belgesi 2015 yılında ciddi anlamda zorlaştı. Ve stajer ehliyet döneminin başlaması yaklaştı. 2016 yılında süreç başlıyor. Peki ehliyet alma süreci nasıl işler?

Öncelikle bir sürücü kursu bulmanız gerekiyor. Kursa yakın olmak hem kurs derslerine hem de direksiyon derslerine rahatça katılabilmek açısından kesinlikle şarttır. Sürücü kursunu bulduk. Ve ilk iş yazılı sınavdan önce belgelerinizi hazırlamanız gerekiyor. Evrakların listesi şu şekilde:

Sürücü Kursuna Kayıt İçin Gerekli Evraklar

• Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Daha önce alınmış başka bir sınıf sürücü belgesi var ise fotokopisi
  • Öğrenim belgesi
  • 5 Adet vesikalık fotoğraf
  • Yetkili özel veya devlet hastanesinden sürücü olur raporu ( Sağlık raporunu aile hekimliğinden ücretsiz alabilirsiniz)

Evraklarımız hazır. Şimdi yapmamız gereken teorik sınav harcını yatırmak. Kursunuza kayıt olduktan sonra sınav harcını Ziraat, Vakıf ve Halkbank’ın tüm şubelerine kimlik numaranız ile yatırabilirsiniz.

Artık evraklar ve kayıt işlemleri tamamdır. Şimdi yapmanız gereken  yazılı sınava girmek. Yazılı sınavdan en az 70 Puan almanız gerekiyor. Kursun verdiği kitabı okuyarak ya da geçmiş yıllardan 4-5 yıl geriye sınav sorularını çözerek bu sınavı kolayca geçebilirsiniz. Yazılı sınavı geçtik şimdi sıra direksiyon sınavında. En önemlisi bu çünkü artık ehliyet almak ciddi anlamda zorlaştı. Direksiyon sınavında sakinlik,kurallara uyma ve geri park çok önemli. Özellikle kalan kişilerin hepsi ya istop etmekten ya da geri parktan kalıyor. Bu gibi aşamaları geçmek için direksiyon derslerinin hiçbirini kaçırmamanızı tavsiye ederim. Evet direksiyon dersini de geçtik. Ve rahatladık  Çünkü bundan sonrası oldukça basit.

ilk önce emniyetten randevu alacaksınız. Randevuya gitmeden önce sınıfınıza ait harç bedelini bankaya yatıracaksınız. Ve şoförler odasından mavi dosya alacaksınız. Mavi dosyayı kurslar pahalıdan veriyor.  Evraklarla beraber randevuya gitmeden önce ilk işiniz parmak izini emniyette hemen verin ve ehliyet için kart ücretiyle  beraber evraklarınızı teslim edin. Artık ehliyetinizi teslim almanız için size gün verecekler.