El Nasıl Dezenfekte Edilir?


Eller çevreyle en çok temas eden organlar olduğu için kire, toza, mikroplara fazlasıyla maruz kalırlar. Gribal enfeksiyonlar, bulaşıcı ishaller ve buna benzer bulaşıcı birçok hastalık öncelikle eller yoluyla bulaşır. Bu nedenle ellerin temizliği sağlık açısından oldukça önemlidir.

Düzenli elleri yıkamak sizi ve etrafınızı mikroplardan (bakteri ve virüsler) koruyacaktır. Elleri düzenli yıkamak ve dezenfekte etmek için muhakkak zaman ayrılması gerekir.

El Nasıl Dezenfekte Edilir?

Ilık suyla ellerinizi yıkayın Sanılanın aksine çok sıcak su bakterileri öldürmediği gibi bazı sabunların tahriş edici kapasitesini arttırır. O nedenle elleri en iyi temizleme şekli ılık suyla yapılandır.

Sabun kullanın Özellikle mümkünse antibakteriyel sabun kullanın. Bol sabunla ellerinizi suyun altında köpürterek beş -on saniye ovalayın. Bilek kısımlarınızı ve parmak aralarını da iyice köpürterek ve temizleyerek yıkayın. Daha sonra suyla durulayın. Antibakteriyel sabun yoksa doğal içerikli PH seviyesi cildinize uygun sabunlar kullanın. Bu şekilde ellerinizin sık yıkamaya bağlı  kurumasının da önüne geçebilirsiniz.

Ellerinizi iyice kurulayın Yıkadıktan sonra yumuşak bir havlu ile ellerinizi kurulayın. Nemli kalması bakteri oluşumuna ya da bulaşmasına mahal verecektir. Bu nedenle iyice kuruttuğunuzdan emin olun.

El havlularını düzenli olarak yıkayın  Havlular nem barındıracağından nemli kalmaması için gün içinde açık ortamlarda havalandırın. Haftada  bir kere muhakkak yıkayın.

Dışarıda olduğunuz zaman ellerinizi yıkadıktan sonra kağıt havlu kullanın. Umumi tuvaletlerde kapı kollarını musluk başlığı ve benzeri yerleri işiniz bitince kağıt havluyla tutarak kapatmanız  elinize mikrop bulaşmasını önleyecektir.

Eğer dışarıda ellerinizi yıkama imkanı bulamazsanız çantanızda alkol bazlı el dezenfektanı bulundurun. Bunlar çoğu bakteriyi önlemeye yardımcı olacaktır. Yine de sıklıkla kullanılması uzmanlarca önerilmemektedir. Ancak zorunlu hallerde kullanın.

Ellerinizi sık sık yıkayın Bir çöp poşeti taşıdıktan sonra, yemek yapmaya başlamadan önce, pişmemiş çiğ et ve benzeri gıdalara dokunduktan sonra, hapşırma, öksürme veya burun temizliği yaptıktan sonra ellerinizi bol su ve sabunla yıkayıp dezenfekte etmek sağlığınız için oldukça önem taşımaktadır.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.