Etli çiğ köfte nasıl yapılır? püf noktaları ve tarifler


Etli çiğ köfte tarifi

Malzemeler ( 8 kişilik tarif)

  • 4 su bardağı / 8 çay bardağı çiğ köftelik bulgur
  • 500 gram miktarında yağsız ve çekilmiş dana eti
  • 6 yemek kaşığı miktarında çiğ köftelik isot
  • 1 yemek kaşığı miktarında tuz
  • 1 tatlı kaşığı miktarında karabiber
  • 1 adet iri boyutlarda soğan
  • 7 ya da 8 diş sarımsak (ayıklanmış ve ezilmiş halde bulunmalı)
  • 1 yemek kaşığı miktarında ev yapımı salça
  • 1 yemek kaşığı miktarında çiğ köfte baharatı (marketlerde satılan hazır paketlerden alabilirsiniz)
  • Yarım limonun suyu
  • 1 demet miktarında maydanoz
  • Yarım kase miktarında zeytin yağı

Etli çiğ köfte hazırlanışı

etli çiğ köfte

  • Öncelikle tabanı tırtıklı olan geniş bir tepsiyi hazır bulunduruyoruz. Bu şekilde bir tepsi kullanılmasının nedeni çiğ köfte için hazırladığımız malzemeleri yoğururken bulgurun iyice ezilmesini sağlamaktır.
  • Elimizdeki köftelik bulguru bir kabın içerisine boşaltarak üzerine tepeleme gelecek şekilde su ekleyip yarım saat bekliyoruz. Böylelikle bulgurların daha da yumuşamasını sağlamış olacağız.
  • İlk olarak elimizdeki irice soğanı kabuklarından temizleyip küçük küçük doğramaya başlıyoruz. Doğrama işlemi bittikten sonra isterseniz yıkayabilirsiniz. Bu soğanın acımtırak suyunun giderilmesine yarayacaktır.
  • Daha sonra elimizdeki demet maydanozları saplarından ayırıp sadece yapraklarını bir kabın içerisinde bekletiyoruz.
  • Elimizdeki yağsız eti, soğanı, salçayı, karabiberi, isotu genişçe bir kaba koyarak bol bol karıştırmaya başlıyoruz. Karıştırma işlemini uzatabildiğimiz kadar uzatarak malzemelerin iyice çözünmesini ve birbirine karışmasını sağlıyoruz.
  • Daha sonra yarım saatlik suda beklettiğimiz bulguru alarak bu karışımın içerisine döküp karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Sarımsakları, çiğ köfte baharatını, maydanozları ve yarım limonun suyunu da karışıma ekleyip yine karıştırıyoruz. İyice karışmasına dikkat edip malzemelerin birbiriyle yoğunlaşmasına özen gösteriyoruz.
  • Kıvamın oluşma sırasında eğer hala malzemede sertlik hissediyorsanız elinizdeki zeytinyağından ufak ufak göz kararıyla yumuşatacak kadar olan kısmı ekleyebilirsiniz.
  • Tüm bu karıştırma işlemlerinden sonra tadarak kıvamının olup olmayacağını anlayabileceğiniz çiğ köfteniz yenecek kıvama geldiyse, uzunca bir kaba elinizde parçalar halinde sıkarak çiğ köfteleri yerleştirebilirsiniz.
  • Çiğ köfteyi yanında marul, turşu, lavaş, ayran vb. malzemelerle servis edebilirsiniz.
   

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.