Etli çiğ köfte tarifi
Malzemeler ( 8 kişilik tarif)
- 4 su bardağı / 8 çay bardağı çiğ köftelik bulgur
- 500 gram miktarında yağsız ve çekilmiş dana eti
- 6 yemek kaşığı miktarında çiğ köftelik isot
- 1 yemek kaşığı miktarında tuz
- 1 tatlı kaşığı miktarında karabiber
- 1 adet iri boyutlarda soğan
- 7 ya da 8 diş sarımsak (ayıklanmış ve ezilmiş halde bulunmalı)
- 1 yemek kaşığı miktarında ev yapımı salça
- 1 yemek kaşığı miktarında çiğ köfte baharatı (marketlerde satılan hazır paketlerden alabilirsiniz)
- Yarım limonun suyu
- 1 demet miktarında maydanoz
- Yarım kase miktarında zeytin yağı
Etli çiğ köfte hazırlanışı
- Öncelikle tabanı tırtıklı olan geniş bir tepsiyi hazır bulunduruyoruz. Bu şekilde bir tepsi kullanılmasının nedeni çiğ köfte için hazırladığımız malzemeleri yoğururken bulgurun iyice ezilmesini sağlamaktır.
- Elimizdeki köftelik bulguru bir kabın içerisine boşaltarak üzerine tepeleme gelecek şekilde su ekleyip yarım saat bekliyoruz. Böylelikle bulgurların daha da yumuşamasını sağlamış olacağız.
- İlk olarak elimizdeki irice soğanı kabuklarından temizleyip küçük küçük doğramaya başlıyoruz. Doğrama işlemi bittikten sonra isterseniz yıkayabilirsiniz. Bu soğanın acımtırak suyunun giderilmesine yarayacaktır.
- Daha sonra elimizdeki demet maydanozları saplarından ayırıp sadece yapraklarını bir kabın içerisinde bekletiyoruz.
- Elimizdeki yağsız eti, soğanı, salçayı, karabiberi, isotu genişçe bir kaba koyarak bol bol karıştırmaya başlıyoruz. Karıştırma işlemini uzatabildiğimiz kadar uzatarak malzemelerin iyice çözünmesini ve birbirine karışmasını sağlıyoruz.
- Daha sonra yarım saatlik suda beklettiğimiz bulguru alarak bu karışımın içerisine döküp karıştırmaya devam ediyoruz.
- Sarımsakları, çiğ köfte baharatını, maydanozları ve yarım limonun suyunu da karışıma ekleyip yine karıştırıyoruz. İyice karışmasına dikkat edip malzemelerin birbiriyle yoğunlaşmasına özen gösteriyoruz.
- Kıvamın oluşma sırasında eğer hala malzemede sertlik hissediyorsanız elinizdeki zeytinyağından ufak ufak göz kararıyla yumuşatacak kadar olan kısmı ekleyebilirsiniz.
- Tüm bu karıştırma işlemlerinden sonra tadarak kıvamının olup olmayacağını anlayabileceğiniz çiğ köfteniz yenecek kıvama geldiyse, uzunca bir kaba elinizde parçalar halinde sıkarak çiğ köfteleri yerleştirebilirsiniz.
- Çiğ köfteyi yanında marul, turşu, lavaş, ayran vb. malzemelerle servis edebilirsiniz.
0 Comments