Gluten nedir, nerelerde kullanılır?


Gluten nedir?

Birçok proteinin birleşmesinden meydana gelen besleyici maddeye gluten denmektedir. Arpa, buğday ve çavdar gibi tahıl ürünlerinde bolca bulunur. Pişirilebilen besinlerin çiğnenebilmesine imkan sağlayan, değişik besin maddelerinde tat ve protein desteği için kullanılır.

Mısır taneleri, irmik, durum buğdayı ve diğer buğday çeşitleri gluten açısından zengindirler. Daha çok kahvaltılık gevrek ve unlu mamullerde kıvam vermek amacıyla kullanılan gluten, geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Et suyu, ketçap ve çorba üretiminde de kıvam arttırıcı olarak kullanılmaktadır. Kahve, likör, sirke bulyon ve mandıra ürünlerinin üretiminde de aroma olarak kullanılmaktadır. Protein yerine geçen gluten, özellikle vejetaryen beslenen kişilerin almaları gereken protein ihtiyacını karşıladığından bu kişiler tarafından da tercih edilmektedir.

Gluten’in içeriğinde albuminglutelinglobulin ve prolamin adı verilen 4 değişik protein yer almaktadır. Albumin ve prolamin pirinç ve mısırda, gluteln ve globulin de buğdayda bolca bulunmaktadır.

 

Gluten alerjisi ve çölyak hastlığı;

Bazı kişilerde gluten alerjisi görülebilir. Bu madde çölyak hastalığının sebebidir ve bu hastalığı bulunan kişilerin tükettikleri gıdalarda gluten’in kesinlikle bulunmaması gerekmektedir. Glutensiz gıdaların üretimi de günümüzde artarak devam etmektedir. Gluten alerjisi olanların ve  çölyak hastalarının, glutensiz gıdalar ile yeşil sebze ve meyveleri tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

   

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.