Karides Nasıl Avlanır?


Kabuklu deniz hayvanlarından biri olan karides hem tatlı hem de tuzlu sularda yaşayabilen bir canlıdır. Kalsiyum karbonattan meydana gelen sert kabuğunun altında yumuşak bir ete sahiptir. Boyları türüne göre 1-30 cm arasında değişiklik gösterir. Deniz mahsulü olarak avlanmasının yanı sıra balık avcılığında canlı yem olarak da kullanılır.

Denizlerimizde yaklaşık olarak 60 karides türü yaşar. Ticari değere sahip başlıca karidesler Japon, Yeşil Kaplan, Akdeniz, Karabüke ve küçük boy (5-6 cm) Çimçim karidesleridir. Kış aylarını denizin derinlerinde geçiren karidesleri bahar ayları ile birlikte kıyı bölgelere doğru göç eder.

Karides
Karides

Karidesler genellikle yosunlu ve sazlık bölgelerde suyun getirdiği çok küçük böcekleri yiyerek beslenir. Yuvaları genellikle rıhtım, iskele, sal altları ve yoğun yosun örtüsünün bulunduğu yerlerdir. Ancak küçük balıklarla beslenen avcı karidesler ve kumun arasındaki besinleri yiyen çöpçü karides türleri de vardır.

Amatör karides avcılığında karides avı için özel üretilmiş sepetler kullanılır. Sepetin içine giren karidesin tekrar çıkamayacağı şekilde sık örgülerle hazırlanan bu sepetler yemlendikten sonra deniz bırakılır.

Ticari karides avcılığında ise algarna adı verilen özel sepetler kullanılır. Algarnanın ağız kısmında ağır demir kızaklar yer alır. Bu kızaklar ağın zemine oturmasını ve zemini bir nevi süpürerek karides, böcek, barbun ve dil balığı gibi dipte yaşayan canlıların içine girmesini sağlar.

Karidesler tüketim dışında diğer balık türlerini yakalamak için kullanılan başlıca canlı yemlerden biridir. Çalı karidesi adı verilen ve sığ sularda yaşayan karidesler cibinlikli kepçeler ile kolayca tutulabilir. Kepçe otlar ve yosunlar arasında gezdirilerek karidesler toplanır. Bu yönteme süzme adı verilir.

Sığ sularda karides avlamak için kullanılan diğer bir yöntem ise çalı yöntemidir. Toplar ya da birbirine birkaç metre mesafe verilerek birbirine bağlanan çalılar, karideslerin yoğun olarak yaşadığı yerlere bırakılır. Bir süre beklendikten sonra çalılardaki karidesler yavaş yavaş toplanır ya da karaya doğru çıkartılır.

Sudan çıkarılan karidesler uzun süre canlı kalabilir. Ancak öldükten sonra kısa süre içinde bozulmaya başlar. Bu nedenle karidesin fazla bekletilmeden hızlı bir şekilde tüketilmesi gerekir.


E-posta hesabınız yayımlanmayacak.