Moleküler Gastronomi Nedir?


Moleküler gastronomi; yemeklerin hazırlanışı sırasında ortaya çıkan kimyasal ve fiziksel değişiklikleri inceleyen bilim dalıdır.

Moleküler Gastronomi alanında çalışan araştırmacılar, pişirme sırasında besinlerin hangi sıcaklıkta nasıl bir değişim geçirdiği, farklı pişirme yöntemleri ve besinlerin dokusu, kıvamı gibi konuları inceler. Bazı aşçılar bu bilim dalı sayesinde elde edilen bilgilerden yararlanarak ilginç görünümlü yiyecek ve içecekler üretirler.

Moleküler gastronomi; bir şefin laboratuvar araçlarını kullanarak, pişirirken oluşan fiziksel ve kimyasal işlemlere dikkat ederek yemek yapmasına deniyor. Bilim olarak moleküler gastronomi de bu reaksiyonları ele alıyor. Birçok şef yaptığı yemeğe ve ait olduğu mutfağa “moleküler gastronomi” demekten hoşlanmayıp “modern mutfak”, “modern gastronomi” veya “yenilikçi mutfak” gibi terimler kullanıyor.

Moleküler gastronomi kullanarak yemek yapmak için gerekli birçok araç var. Bu araçlardan en bilinenleri; “sous vide”, “green egg” ve “syphon” gibi ürünler diyebiliriz. Bunların dışında, toz halde bulunan bazı bileşenler moleküler gastronominin can damarlarından sayılıyor. Bunlara örnek olarak; “soya lesitini”, “sodyum aljinat”, “agar agar”, “gelespessa” gibi ürünler saymak mümkün.

Bu araçlar ve ürünler, yaptığınız yemeğin kimyasal formatını değiştirerek, moleküler gastronomiye ait yemekler yapmanıza imkan sağlıyor. Bu teknikler evde yemek yapım için hayli zor olsa da günümüzde imkansız sayılmıyor. Ekipmanları ve ürünleri temin ederek, siz de evinizde moleküler bir mutfak yaratabilirsiniz.

 


Yorum Yapınız

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.