Ordesa Kanyonu Nerede, Oluşumu ve Genel Özellikleri

Arazas Vadisi, Ordesa ve Pireneler’in ortasında 156 km’ genişliğinde İspanya ile Fransa sınırında uzanan buzulların oluşturduğu muhteşem bir jeolojik yapıdır.

Ordesa Kanyonu Oluşumu

Monte Perdido Ulusal Parkı’ndaki dört nehir vadisinden biridir. 3355 metre yüksekliği ile Monte Perdido, Pireneler’in en yüksek üçüncü kireçtaşı dağı iken, Avrupa’nın  en yüksek kireçtaşı dağıdır. Vadilerin dördü de ( Arazas, Anisclo, Pineta ve Escuain Üç Kız Kardeş olarak bilinen) Perdido ve iki komşu dağ Cilindro ve Ramond’dan düşen buzullar tarafından oluşmuştur. Cascada de Cola de Caballo’nun (At Kuyruğu Şelalesi’nin), eteklerinden döküldüğü heybetli Circo de Soaso, Arazas Vadisi’nin en tepesindedir.

Circo de Soaso dev naturel bir anfitiyatro 15 bin yıldan uzun bir süre önce Perdido’nun eleklerinden düşen bir buzul tarafından ezilmiş bir ovadır. Yedi saatlik popüler bir yolculuğun yüksek noktalarından birini oluşturur.

Ordesa Kanyonu’nun Genel Özellikleri

Ordesa Kanyonu

Zorlu patikalar vadi eteklerinin yukarısındaki daha vahşi yerlere götürür ve gezginler, daha sarp bölümleri kayalara saplanmış demir çengeller vasıtasıyla aşar. Uzun süreli aşınma, kireçtaşı resiflerine, uçurum sırtlarına “fajas” olarak bilinen çizgileri çizmiştir.

Faja de las Flores, 2400 metre gibi baş döndürücü bir yükseklikte Arzas’a paralel olarak yaklaşık  3 km uzanır.  Fajas’a tırmanmayı göze alanlar, parkın beyazlamış ve kayalıklı arazisinde, yeşil bir serpantin gibi sürüklenen zindeleştirici panoromadan hoşlanabilir. Kayın melez ve yükselen kozaklı ağaçlar, bir dizi basamaktan ve çağlayandan geçer’ek Ordesa Kanyonuna katılan Arazas Irmağı’nın üzerinden sarkar. Bu pitoresk manzarada uzlaşmaz bir haşinliği imleyen anıtsal bir arka plan 600 metreden fazla yüksekliklere dimdik çıkan yivli kireçtaşı setleri görünür.

Ordesa Kanyonu, Arazas Vadisi içinden 16 km boyunca uzanır. ileride, temiz dağ esintilerinin yazları, centiyan, anemon ve orkidelerle beneklenmiş otları havalandırdığı ağaçlık arazi yerini, saçılmış kaya parçalarıyla dolu otlaklara bırakır.