Öykü (Hikaye) Nedir? Kısaca Özellikleri ve Türleri
Yaşanmış yada yaşanması muhtemel olayları yer, zaman belirterek ayrıntıya inilmeden işleyen edebi metinlere öykü (hikaye) denir. Öyküye aynı zaman
- Hikaye, olay merkezli bir yazı türüdür.
- Hikayede anlatım kısa, özlü ve yoğundur.
- Şahıs kadrosu romana göre daha azdır.
- Karakterler belli bir olay içinde gösterilir.
- İç içe girmiş olaylar örgüsü yoktur.
- Kişiler, zaman ve mekanlar ayrıntılı tasvir edilmez.
- Ayrıntıların romana göre daha az olmasıyla bu türden ayrılır.
- Dünyada ilk çağdaş öykü örnekleri G. Boccacio “Decameron Öyküleri” adlı eserdir. Türk edebiyatında Ahmet Mithat Efendi’nin “Letaif-i Rivayet” adlı eseri ilk öykü kitabıdır. Batılı anlamda ise Samipaşazade Sezai’nin “Küçük Şeyler” adlı eseri sayılabilir.
Hikaye Türleri
Olay Öyküsü (Klasik Öykü)
Olayın serim-düğüm-çözüm şeklinde anlatıldığı hikaye türüdür. Fransız yazar Maupassant bu türün en önemli temsilcisidir. Edebiyatımızda bu türün en önemli ismi Ömer Seyfettin’dir.
Durum Öyküsü (Kesit Öyküsü): Bir olayın, durumun, olgunun küçük bir kesiti ele alınır. Bu türün en büyük temsilcisi Çehov’dur. Edebiyatımızda Sait Faik Abasıyanık, Memduh Şevket Esendal bu türde eserler vermiş yazarlardır.
Modern Öykü: İnsanların her gün gördüğü fakat üzerinde düşünmediği durumların gerisindeki gerçekler, hayaller ve olağanüstülükleri gösterir. En önemli temsilcisi Franz Kafka’dır. Edebiyatımızda Haldun Taner modern öykünün en önemli temsilcisidir.
0 Comments