Sarımsağın Faydaları Nelerdir?


Sarımsak her derde deva olan bitkilerden biridir.Geçmişte en çok kullanılan bir bitki çeşidi olup günümüzde de kullanımı yaygınlaşarak artmaktadır. Dünyada yapılan araştırmalar sonucu birçok hastalığa iyi geldiği anlaşılmıştır.

Türkiye sarımsak yetiştiriciliği bakımından çok şanslı bir ülkedir. Yurdumuzda özellikle Kastamonu ilimizin Taşköprü ilçesinde yetişen sarımsak türü Dünya’nın en kaliteli sarımsağıdır. Sarımsağın Osmanlı tarafından da bir çok hastalığın tedavisinde kullanıldığı çeşitli kitaplarda geçmektedir. Vitamin ve mineral deposudur. İçerisinde A vitamini, B grubu vitaminleri, C ve P vitaminleriyle birlikte potasyum,kalsiyum,demir minerallerini barındırmaktadır.  Ayrıca çinko,selenyum ve fosfor da bulundurmaktadır. Sarımsağın kullanımını azaltan tek faktör ise kokusudur.

 

Sarımsağın Faydaları Nelerdir ?

1) Antibiotik etkiye (mikrop öldürücü) sahiptir.
2) İştah açıcı olmakla birlikte yemeklerde tatlandırıcı olarak da kullanılabilmektedir.
3) Yılan ve akrep sokmalarıyla, köpek ısırmalarında da iyi geldiği tespit edilmiştir.
4) Bağırsak da bulunan parazitleri döker.
5) Yaraları iyileştirmektedir.
6) Kan basıncını düzenlemektedir.
7) Çeşitli salgın hastalıklara karşı kişileri korur.
8)Barsak gazlarını azaltır.
9) Analjezik etkiye sahiptir.
10) Ateşi düşürür.
11) Soğuk algınlığına iyi gelir.
12) Vücuda enerji ve güç verir.
13) Ekspekteron (balgam sökücü) etkiye sahiptir.
14) Cilde parlaklık vererek cildi güzelleştirir.
15) Öksürük ve astıma karşı gayet faydalıdır.
16) Antifungal etkiye sahiptir.Mantarlara karşı iyi gelmektedir.
17) Damar tıkanıklıklarını açtığı söylenilmektedir.
18) Romatizmal hastalıklara iyi gelir.
19) Saçların dökülmesini önlemektedir.6 ay hergün az miktarda yemeye devam edilirse saçtaki beyaz kılları döker yerine yeni saç bitirir.
20) Kan şekerini düşürür.
21) Kolesterolu düşürür.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.