Tarçın Nedir? Yararları Nelerdir? Kullanım Önerileri


Tarçın, diğer baharat türlerine göre mayhoş olmasına rağmen hoş kokuya sahip kültür bitkisidir. Tropikal iklimi sevdiği için Güney ve Güneydoğu Asya’da yoğun olarak yetişir. Çin ve Seylan tarçını olmak üzere farklı iki türü bulunur. Bizim kullandığımız seylan tarçınıdır. Şimdi başlıklar altında tarçın nedir, yararları nelerdir bakalım, kullanımında önerilerde bulunalım:

Tarçın Nedir?

Tarçın
Tarçın

Tarçın, defnegiller familyası içerisinde yer alır. Ağaçta yetişir. Bu ağaçlar yapraklarını dökmez. Tarçın ağaçların kabuklarından temin edilir. Sıcak iklimi sevdiği için ülkemizde yetişmez. Ancak botonik bahçelerde yetiştirebilirsiniz. Çünkü soğuk havalardan etkilenir. Aynı zamanda çok fazla su istemez. Bu hususlara dikkat edilmezse ağacın kökü kurur. Bu yüzden tropikal iklimde yetiştirilmesi daha uygundur.

Son derece yararlı olan tarçını çubuk veya toz halinde kullanırız. Yemeklerde, tatlılarda toz şeklinde kullanılırken çayın içine aroma vermesi için rulo şeklindeki çubuktan konulur. Alternatif tıp tedavilerinde en çok kullanılan baharat çeşididir. Öyleyse gelin hep birlikte tarçının yararları nelerdir, bakalım:

Tarçının Yararları Nelerdir?

  • Kilo almak isteyenlerin bolca tüketmesi gereken bir bitkidir. Çünkü iştah açıcı özelliğe sahiptir.
  • İshali kesen baharat türüdür. Fakat aşırı tüketildiğinde midenizde yanmalar meydana gelebilir.
  • Özellikle kış aylarının aranan bitkileri arasında yer alır. Çünkü soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıkların atlatılmasında son derece faydalıdır. Ayrıca öksürüğe birebirdir.
  • Hazmı kolaylaştıran bir maddedir. Yemek yedikten sonra çayınızın içine tarçın atarak sindirim probleminiz varsa ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Gaz söktürücü özelliğe sahiptir. Özellikle kış aylarında fark etmeden alınan soğuklar gaza neden olur. Bunun giderilmesi için tarçını tercih edebilirsiniz.
  • Tarçının bir diğer özelliği ise cinsel isteği arttırmasıdır. Bu nedenle dozunda kullanmanızı tavsiye ederiz.
  • Tarçının keskin ve mayhoş kokusu, ağızdaki kötü kokuların giderilmesini sağlar.
  • Yorgunluğun, sinir ve stresin hafiflemesi, bedenin rahatlaması için de tarçın oldukça faydalıdır.
  • Tarçın özellikle kadınların özel günlerinde gerginliği alarak, rahatlamalarını sağlar.
  • Vücudun direncini arttıran bir etkiye sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kanser riskini önler. Çünkü kanserle savaşan bir bitkidir. Bu yüzden alternatif tıp kitaplarında yerini alır.
  • Vücuttaki titremenin kesilmesini sağlar. Damar tıkanıklığını önleyici etkisi vardır.
  • Şeker hastaları için oldukça önemli yere sahiptir. Bu yüzden diyabetik rahatsızlığınız varsa tarçına sarılmalısınız.
  • Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırır.
  • Yemeklerde de hem aroma niyetine kullanılır hem de kısa sürede bozulmamaları sağlanır. Çünkü tarçının içinde
    bakterilerin büyümesini önleyen bir madde bulunur.

Tarçın Kullanımı Bilgileri

  • Tarçın ve balı karıştırarak kür haline getirerek kullanabilirsiniz. Bu hem zayıflamanızı kolaylaştıracaktır hem de damar tıkanıklığını önleyecektir. Biliyorsunuz ki tarçın sindirimi kolaylaştırır. Yağların yakımını sağlar.
  • Tarçını demlediğiniz çayın içine atabilirsiniz. Gerçekten çok leziz bir aromaya ve tada sahip oluyor. Bunun dışında 2 – 3 tane karanfilde atabilirsiniz. Bu gerginliğinizi, günün stresini atmanızı sağlayacaktır.
  • Tarçını keklerde, kurabiyelerde ve sütlü tatlılarda kullanabilirsiniz. Bu şekerin dengesini sağlayacaktır. Bunun dışında sahlepin ve bozanın üzerine de serpiştirebilirsiniz.
  • Tarçın et yemeklerine de yakışır. Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Aynı zamanda çikolata soslarının da içine katabilirsiniz.

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.